Náhrada za vecné bremeno – jednorázovo, či ročne?

Situácia v obciach a mestách

Ako som sa stal členom stavebnej komisie mesta Žilina, všímam ľahkovážny prístup k verejnému majetku, a to nielen v Žiline, ale aj v iných obciach a štátnych podnikoch. Príkladom sú zmluvy o vecných bremenách, kde sa úplne nezmyselne určuje JEDNORÁZOVÁ náhrada (odplata), hoci nik nevie, či to vecné bremeno bude vlastníka obmedzovať 5 rokov, alebo 100 rokov.

Odplata má byť primeraná obmedzeniu a zvýhodneniu

Je to akoby úplne nepochopenie vecného bremena. Vecné bremeno totiž obvykle oprávňuje oprávneného na určitú opakujúcu sa alebo trvajúcu sa činnosť. ide o právny vzťah podobný nájomnej zmluve, avšak postavenie oprávneného je pri vecnom bremene silnejšie, pretože bez zmeny trvá aj pri zmene vlastníka pozemku. Paradoxne je ale toto silnejšie právo odmeňované nižšou sumou.

Nikoho by asi nenapadlo pri nájme na dobu neurčitú dohodnúť jednorázovú odplatu. Pri vecných bremenách zriaďovaných mestami a obcami sa to z neznámeho dôvodu deje. Samozrejme, v súkromnej sfére sú vlastníci omnoho ostražitejší a dohodnú si často ročnú sadzbu odplaty, teda nie jednorázovú platbu, ale opakujúcu. Menej zodpovedný prístup k verejnému ako k súkromnému majetku je tu teda badateľný (o tomto prístupe som písal aj v staršom článku).

Príklad

Na obrázku je príklad jednej zmluvy kde mesto Žilina zriadilo vecné bremeno uloženia inžinierskych sietí (potrubie) na časť pozemku o výmere 20 m2. Dohodla sa jednorázová odplata 115,06 eur na neurčitú dobu (v podstate dokým bude oprávnený chcieť). Viete si predstaviť, že máte záhradu a niekomu umožníte uloženie potrubia za 115 eur na neobmedzený čas?

maxlaw advokátska
Parterom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama