Potravinová bezpečnosť a obmedzenia predaja pôdy

Je vlastníctvo pôdy zahraničnými subjektami problém?

Často v médiách čítame o rôznych obavách z toho, že by sa pôda na Slovensku mala rozpredať medzi zahraničné subjekty. Túto problematiku riešil aj zákon č. 140/2014 Z. z. Je potrebné si najprv ujasniť, či je vlastníctvo pôdy v zahraničných rukách problém alebo alebo nie.

Niektorí to považujú za hrozbu z toho dôvodu, že sa obávajú o potravinovú bezpečnosť a sebestačnosť Slovenska. Naša krajina však nie je potravinovo sebestačná už dlhšiu dobu.

Potravinová sebestačnosť krajiny ani nezávisí od toho, či je pôda v rukách slovenských alebo zahraničných subjektov. Potravinová sebestačnosť skôr závisí od toho ako dokážeme vyrábať a predávať potraviny na Slovensku. Ak by aj v budúcnosti hrozilo, že na Slovensku bude nedostatok potravín, nič nebráni štátu, aby prevzal kontrolu nad trhom s potravinami ako aj s pozemkami a prípadne vyvlastnil pozemky vo verejnom záujme. V minulosti sme boli svedkami aj drastickejších zásahov štátu do súkromného vlastníctva (napr. konfiškácie).

Snahy o obmedzenie predaja pozemkov do rúk zahraničných subjektov, ktoré tu boli aj v minulosti, preto považujem za zbytočné, povrchné a neefektívne.

potravinová bezpečnosť
zdroj: sita.sk

Ako sa zabezpečuje potravinová bezpečnosť

Ak by mal štát záujem na zvýšení potravinovej sebestačnosti, musel by prijať aj ďalšie opatrenia. Najmä by musel začať organizovať trh s potravinami a zabezpečiť ich výrobu, cenovú dostupnosť a samotný predaj do rúk slovenských spotrebiteľov.

Preto sa ako zmysluplnejšie javia opatrenia na ochranu poľnohospodárskej pôdy pred jej zaberaním pod priemyselné a iné objekty. Je zbytočné obmedzovať predaj pôdy a hovoriť o „potravinovej bezpečnosti“, ak nedokážeme zamedzovať samotnému úbytku pôdy. Týmto prístupom sa nám môže stať, že budeme mať v zákonoch prepracované obmedzenia pri predaji pôdy zahraničným subjektom, ale už nebudeme mať pôdu, na ktorú by sa mohli tieto zákony vzťahovať.

Moje články môžete sledovať aj na mojom facebooku.

maxlaw advokátska
Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama