Niektoré neknihované pozemky môže SPF prevádzať (novela zákona)

Neknihované pozemky mimo zastavaného územia obce spravuje spravidla Slovenský pozemkový fond v zmysle § 14 zákona č. 180/1995 Z. z.. Ide najmä o pozemky, ktoré v minulosti tvorili tzv. verejný majetok a neboli zapísané v pozemkovej knihe (napr. pozemky pod cestami).

Tieto pozemky sa majú použiť na účely pozemkových úprav a Slovenský pozemkový fond ich nemohol prevádzať. To sa zmenilo novelou zákona č. 180/1995 Z. z., ktorú navrhol schváliť poslanec Martin Fecko. Svoj pôvodný návrh tento poslanec v priebehu schvaľovacieho procesu navrhol zmeniť, čo sa aj udialo. Novela bola schválená pod č. 194/2023 Z. z. a je účinná od 15.6.2023.

neknihované pozemky

Kedy môže SPF previesť pozemky?

Po novom môže SPF tieto tzv. neknihované pozemky prevádzať v týchto prípadoch:

– ak sú pozemky určené na výstavbu alebo ťažbu alebo realizáciu kompenzačného opatrenia za podmienok podľa osobitného predpisu,

– ak ide o pozemky pod stavbami vrátane primeraného priľahlého pozemku, ktorý svojím umiestnením a využitím tvorí neoddeliteľný celok so stavbou, alebo

– ak ide o pozemky, na ktorých je umiestnený cintorín, športový areál alebo verejná zeleň.

Dôvody novely

O dôvodoch schválenia novely sa z dôvodovej správy dozvieme len to, že potreba schválenia vyplynula z „požiadaviek aplikačnej praxe“.

maxlaw advokátska
Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Viac noviniek z pozemkového a stavebného práva môžete sledovať na mojom facebooku.

Jedna odpoveď

  1. Dobrý deň, potreba schválenia novely vyplynula z „požiadaviek aplikačnej praxe“ ? A ako sa postará štát o nápravu škôd, chýb a omylov napáchaných na daňových poplatníkoch do schválenia novely? K registru toľko. Ako sme iba nedávno zistili, pôda našej pôvodnej parcely mpč. zapísanej v PKV rozhodnutím OÚ – OPPaLH bola účinnosťou zákona č.180 §14 ako neknihovaná(cesta) zapísaná do vlastníctva Slovenskej republiky pod správu SPF a v roku 2021 odpredaná obci.
    Ani v čase nadobudnutia platnosti Zákona č.180/1995 Z. z. , ani v súčasnosti táto parcela podľa pôvodného geometrického a polohového určenia nie je a nebola pozemkom, na ktorom je postavená inžinierska stavba – cestná, účelová či iná komunikácia tak, ako je zapísaná na LV.
    Cesta tvorí iba zlomok parcely a vedie nad pôvodnou parcelou mpč. zapísanou v PKV. A človek nezmôže nič. S pozdravom E.Hudáková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama