Pozemky pod družstvom – ako ich vysporiadať?

Pozemky pod družstvom (teda pod stavbami bývalých alebo terajších družstiev) patria medzi najčastejšie prípady nevysporiadaných právnych vzťahov k nehnuteľnostiam. V tomto prípade ide o vzťah medzi vlastníkom pozemku a vlastníkom stavby (napr. stajne a pod.).

Je bežné, že vlastník pozemku nie totožný s vlastníkom družstevnej stavby. Taktiež je úplne bežné, že vlastník stavby v takomto prípade nemá žiadne právo k pozemku.

Vlastníci takýchto pozemkov majú obvykle záujem mať zo svojho majetku nejaký prospech. Vlastník stavieb v areáli družstva sa zas bude usilovať užívať pozemok čo najdlhšie a čo najlacnejšie.

pozemky pod družstvom

Právne prostriedky

Aby vlastník pozemku mohol svoj pozemok čo najlepšie využiť, alebo speňažiť, má na to rôzne právne prostriedky, pričom vhodnosť ich použitia závisí od konkrétnych okolností. Ide najmä o tieto právne prostriedky:

  • žaloba na vypratanie pozemku,
  • žaloba na vydanie bezdôvodného obohatenia,
  • návrh podľa § 135c ods. 1 Občianskeho zákonníka,
  • uzavretím nájomnej zmluvy alebo zmluvy o vypožičaní,
  • zámenou pozemku za inú vec (napr. pozemok),
  • darovaním pozemku,
  • predajom pozemku (ak ho vlastník nemá záujem používať).

Komu predať pozemky pod družstvom?

Pozemok možno v takýchto prípadoch predať komukoľvek. Záujem o kúpu pozemku bude mať obvykle vlastník stavby, no nie je vylúčené, že výhodnejšie ho odkúpi iná osoba a to aj s vedomím, že bude mať na pozemku cudziu stavbu. V prípade pozemku, ktorý je v spoluvlastníctve, bude pri predaji potrebné rešpektovať predkupné právo spoluvlastníkov a do úvahy tu prichádza aj vysporiadanie spoluvlastníctva súdom.

Ak sa chcete poradiť pri predaji pozemku pod družstvom, môžete ma kontaktovať.

maxlaw advokátska
Partnerom tohto blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama