Duplicita vlastníctva (definícia a 3 riešenia)

Duplicita vlastníctva je stav, keď je v katastri nehnuteľností k pozemku alebo k jeho časti evidované vlastnícke právo pre viac ako jedného plnoprávneho vlastníka, prípadne, ak evidované spoluvlastnícke podiely k pozemku tvoria súčet väčší ako 1, t. j. nad 100 %.

Ide o chybný stav v evidencii katastra, ktorý vznikol v dôsledku rôznych pochybení pri evidovaní vlastníkov nehnuteľností.

2 základné typy duplicity:

1 typ duplicity: Na mieste kde je zakreslená E-KN parcela, ktorá má na liste zapísaného vlastníka, je súčasne zakreslená aj C-KN parcela (alebo jej časť), ktorá má na liste vlastníctva zapísaného iného vlastníka. Tieto duplicity vznikli najmä vďaka tomu, že štát od 90. rokov vytvoril druhú mapu katastra, tzv. mapu určeného operátu, ktorá existuje súčasne s katastrálnou mapou.

2 typ duplicity: Na liste vlastníctva sú zapísané spoluvlastnícke podiely, ktorých súčet je väčší ako 1/1, teda nad 100 %. Príklad: Na liste vlastníctva sú zapísané tri rôzne osoby, pričom každá z nich vlastní na pozemku podiel 1/2, spolu je teda na liste vlastníctva evidované vlastnícke právo v rozsahu 150 % (3 x 1/2).

duplicita vlastníctva

Ak kataster zistí duplicitu, mal by na dotknuté listy vlastníctva zapísať poznámku o spochybnení údajov katastra v zmysle § 29 ods. 3 vyhlášky č. 461/2009 Z. z.

Ako sa rieši duplicita vlastníctva?

Odstránenie duplicity sa vykoná tak, že sa určí, kto je podľa práva vlastníkom daného pozemku. Tým sa zosúladí právny stav a evidovaný stav. Môže sa tak udiať týmito troma spôsobmi:

  1. Dohodou dotknutých osôb, ktorá sa zapíše do katastra vkladom.
  2. Cez konanie o oprave chyby v katastrálnom operáte, pričom podmienkou tohto riešenia je, že s tým dotknuté osoby súhlasia.
  3. Cez súdne konanie o určení vlastníka pozemku – rozsudok súdu sa následne zapíše do katastra.

Ako postupuje kataster pri duplicite?

Úradníci katastra obvykle odmietajú povoľovať vklady (zápisy) k duplicitne evidovaným nehnuteľnostiam s odôvodnením, že nemajú právo určiť vlastníka. Často je však takýto postup katastra v rozpore so zákonom. Viac na túto tému nájdete v tomto príspevku.

maxlaw advokátska
Partnerom tohto blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama