Listiny z katastra zadarmo?

Budú listiny z katastra poskytované zdarma cez infozákon?

Najvyšší správny súd SR v konaní č. 1Sžik/3/2021 (senát v zložení: JUDr. Anita Filová, JUDr. Petra Príbelská, PhD., a JUDr. Juraj Vališ) presadzuje právny názor, ktorý popiera základný právny princíp „Lex specialis derogat legi generali“ (osobitný zákon má prednosť pred všeobecným zákonom).

Vo svojom rozhodnutí súd tvrdí, že ak sú určité informácie poskytované podľa osobitného zákona (napríklad listiny katastra poskytované podľa katastrálneho zákona), je možné ich žiadať aj podľa infozákona (zákon č. 211/2000 Z. z.). Podľa najvyššieho správneho súdu je teda možné tie isté informácie riešiť podľa dvoch zákonov. Práve toto však vylučuje citovaný právny princíp, ktorý je platný storočia.

Uvidíme koľko tento zvláštny prístup sudcov vydrží.

Čo hovorí dôvodová správa?

Na záver citácia z dôvodovej správy k infozákonu, ktorá je v rozpore s názorom spomínaných sudcov:

„Vo vzťahu k špeciálnym právnym úpravám sprístupňovania informácií bude mať zákon o slobode informácií charakter zákona všeobecného, ktorý sa bude aplikovať LEN VTEDY, keď neexistuje špeciálna právna úprava.“

budú listiny z katastra poskytované cez infozákon?
listiny z katastra,zadarmo - Listiny z katastra zadarmo? 3
maxlaw advokátska
Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama