Ako predať pozemok?

Ak uvažujete nad tým ako predať pozemok alebo podiel, je dobré ak si o téme niečo naštudujete. Predať pozemok výhodne a v súlade so zákonom nie je jednoduché. Nie každý pozemok môžete predať komukoľvek a nie každý pozemok má rovnakú cenu.

ako predať pozemok

Ako určiť cenu pozemku?

Cena dvoch pozemkov, ktoré sú od seba vzdialené 5 metrov, môže byť veľmi odlišná.

Cena závisí od množstva skutočností – od druhu pozemku, od územného plánu, od tiarch spojených s pozemkom, od lokality, od inžinierskych sietí a podobne.

Ak chcete pozemok predať cez inzerát, môžete si cenu určiť sami. Aby ste neurčili cenu príliš vysoko ani príliš nízko, je potrebné mať všetky dôležité informácie o pozemku. Ohliadka je len začiatok. Tie najdôležitejšie informácie o pozemku zistíme v územnom pláne, či v katastri. Je úplne bežné, že vlastníci nepoznajú základné vlastnosti pozemku a nevedia, čo na ňom môžu robiť, prípadne postaviť.

Oslovte odborníka

Ak s pozemkami bežne nepracujete, je lepšie osloviť odborníka, ktorý sa tejto oblasti venuje. Predaj pozemkov nevyžaduje len vedomosti z oblasti práva, ale aj z oblasti územného plánovania, realitného trhu a aj niečo z geodézie. Skutočných odborníkov nie je až tak veľa.

Nezabudnite, že každý predaj pozemku musí byť zapísaný v katastri a každá kúpno-predajná zmluva musí mať zákonné náležitostí. Bez právnika riskujete neplatnosť zmluvy, prerušenie konania na katastri a ďalšie komplikácie. Neriskujte desaťtisíce eur len preto, že ste chceli ušetriť 300 eur za právnika.

maxlaw advokátska
Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama