Zodpovednosť projektanta pri porušení územného plánu

Projektant je odborník, ktorý na základe zmluvy o dielo (písomnej, či ústnej) vyhotovuje pre objednávateľa projektovú dokumentáciu ku stavbe.

Zodpovednosť projektanta za škodu a vady

Projektanti (architekti a stavební inžinieri) sú povinní pri projektovaní stavieb dodržiavať príslušné právne a technické normy, ako aj územný plán. To znamená, že zodpovedajú aj za prípadné vady projektovej dokumentácie a škodu, ktorú spôsobili v súvislosti s vykonávaním svojej činnosti.

Musia mať tiež uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu.

Ak teda projektant vyhotoví projekt stavby, ktorý je v rozpore s územným plánom, má objednávateľ obvykle právo na opravu projektu, prípadne aj náhradu škody a podobne.

zodpovednosť projektanta
územný plán

Projektant zodpovedá za správnosť a úplnosť vypracovania dokumentácie podľa § 45 ods. 2 Stavebného zákona. Projektant vypracovaného projektu stavby zodpovedá aj za jeho realizovateľnosť. Statický výpočet musí byť vypracovaný v takej forme, aby bol kontrolovateľný. Projektant je povinný prizvať na vypracovanie častí územnoplánovacích podkladov, návrhu územnoplánovacej dokumentácie alebo projektu stavby ďalších oprávnených projektantov, ak nie je oprávnený niektorú časť vypracovať sám.

Architekt alebo inžinier odmietne poskytnúť služby, ak pokyny objednávateľa sú v rozpore so zákonom, s inými právnymi predpismi, s predpismi komory alebo so schválenou územnoplánovacou dokumentáciou, stavebným povolením alebo so slovenskou technickou normou, alebo sú technicky neuskutočniteľné alebo ich vykonanie by ohrozilo životy alebo zdravie občanov alebo dobré mravy a objednávateľ napriek upozorneniu trvá na ich splnení (zákon č. 138/1992 Z. z.).

Projektant je povinný v rámci technických, funkčných a ekonomických podmienok stavby navrhovať nové budovy a významne obnovované existujúce budovy s využitím vhodných stavebných konštrukcií, alternatívnych energetických systémov založených na obnoviteľných zdrojoch energie a automatizovaných riadiacich, regulačných a monitorovacích systémov.

Preskúšanie projektanta

Komora je povinná nariadiť preskúšanie architekta alebo inžiniera na návrh úradu (Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky) , alebo na základe vlastného zistenia z dôvodu, že sa pri poskytovaní služieb dopustil závažných nedostatkov odbornej povahy.

maxlaw advokátska
Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Zaujíma Vás pozemkove, katastrálne a stavebné právo?

Navštívte e-shop.

pozemkové právo kniha 2022 halama